Hvilken papegøye passer best hjemme?

Ta vare på kjæledyrpapegøyen din

Grooming

Papegøyer er mye forskjellig fra hunder og katter som kjæledyr. I motsetning til hunder og katter, trenger ikke papegøyer føner eller spa-behandlinger. Grooming en papegøye bør opprettholde avklippede negler og vinger og et nebb i perfekt form. Men dette er ikke noe lett å gjøre. En papegøyeeier bør få opplæring av en profesjonell fugleveterinær for å være sikker på at de vet hva de gjør. Hvis ikke, forsøk aldri å stelle papegøyen din fordi det kan forårsake alvorlige skader.

NEBB

Vær forsiktig visse typer forhold som en øvre eller nedre nebb som vokser ut til siden er en. Dette kan være defekt ervervet under fødselen eller en skade fra en ulykke. Rengjøring og stell av nebbet kan vise seg å være vanskelig i en slik tilstand. Noen sykdommer kan også forårsake problemer med å vokse papegøyens nebb, for eksempel midd- eller soppinfeksjoner.

NEGLER

Det første du må vite når du klipper papegøyens tånegler, er å identifisere ønsket lengde som neglene skal klippes. For denne prosedyren trenger du en effektiv fugleholder eller en metode for sikker tilbakeholdenhet, en kutteanordning og et styptisk pulver. Forsøk aldri å klippe neglene hvis du er usikker og ikke riktig opplært til å gjøre det. I tilfelle du er det, vil du bare venne deg til riktig lengde etter hvert som tiden går. Kutteanordningen skal passe til størrelsen på papegøyen din. For mindre, vil menneskelige negletrimmere gjøre det, men for større er en negletrimmer for kjæledyr eller negletrimmer i giljotin-stil mest passende. Hvis du i alle fall får papegøyens tånegl til å blø, vær klar med styptisk pulver, men vær forsiktig fordi dette er veldig smertefullt når det påføres et åpent sår, så du må begrense papegøyen din fra å bevege seg vilt effektivt.

Det er viktig å klippe negler fordi dette kan forårsake skade på papegøyen din. Lange tånegler kan sette seg fast i tepper, tepper, leker og bur og kan være årsaken til en brukket tå.

VINGER

En riktig klippet papegøyes vinger kan forhindre en alvorlig skade på kjæledyrpapegøyen din. I et forsøk på å fly under lekeøkter kan papegøyer unngå å falle hardt til bakken med riktige vingeklipp. Ikke bare vil de heller ikke være utsatt for alvorlige vinge-, ben- og hodeskader på grunn av å krasje inn i dører, speil, vinduer og takvifter.

Riktignok er fullvingede papegøyer veldig fine å se på og legge til skjønnheten til papegøyen, men husk at papegøyen din er et kjæledyr og ikke utelatt i naturen hvor de kan skryte av vingene mens de leter etter mat, flyr til sikkerhet, beskytte sine unge og husly eller finne kameratskap. Du vil ikke at papegøyen din skal vandre og fly av gårde akkurat som det ville du! Så sørg for å trimme vingene til papegøyen din og trimme den riktig. Forsøk aldri å trimme vingene for stil og vilt utseende fordi dette kan føre til at papegøyen faller hardt på bakken og går sirkler i luften. Sikt etter vinger som vil hjelpe fuglen din å flagre ufarlig til bakken.

Mate papegøyen din

Som i pleie, er kanskje den ene viktige tingen du må huske på at papegøyen din er et kjæledyr og at du ikke sammenligner eller imiterer livsstilen til papegøyen i naturen fordi miljøet er helt annerledes.

Når du mater papegøyen, må du gjøre en total omlegging av papegøyens kosthold. Ikke la deg rive med av bøker eller dyrebutikkeiere som sier at frø er den beste dietten papegøyen din noen gang kan ha.

Papegøyer som mennesker trenger å ha et godt balansert kosthold. Frø er flotte for ville papegøyer fordi de er høye i fett og protein. Men ville papegøyers aktiviteter ligner ikke på kjæledyrpapegøyer. Ville papegøyer får mye mosjon der ute, og flyr hit og dit for å lete etter mat og finne et ly. De trenger all vekt, energi og fett de kan få for å utføre disse aktivitetene. Kjæledyrpapegøyer bare bli hjemme og bare trene i svært begrenset tid med lekeøkter.

Den akseptable dietten til hjemmebundne papegøye kjæledyr er 70-80 prosent “pelletert” diett og med de resterende 20-30 prosent sammensetningen av frukt og grønnsaker. Det vil også hjelpe hvis du går og ber fugleveterinæren din lage en liste over matvarer du bør unngå av papegøyen din. Noen eksempler er rå løk, guacamole, sjokolade eller andre melkeprodukter, avokado og rabarbra.

Bur og tilbehør

Papegøyer trenger et stort bur slik at de kan ha nok plass til å svinge vingene fullt ut og klamre seg og henge så mye de vil. De beste burene er de som er laget av rustfritt stål, ingen maling av eller rust som fuglen din kan spise av. Pluss at de er flotte for rengjøringshensyn. De kan enkelt rengjøres med en blekeløsning og skylles.

Fôringsskåler i rustfritt stål er også ideelle. Abboren bør være tykkere i størrelse slik at fuglen din kan unngå tåneglskader og ikke lever av den.

Papegøyesikkerhet

Å ha en papegøye hjemme betyr at du må gjøre hjemmet ditt mye tryggere for fuglekameraten din. Giftige gasser som frigjøres av apparater med non-stick-overflater er dødelige for kjæledyrpapegøyen din. Så bruk dem med forsiktighet eller ikke bruk dem i det hele tatt. Andre farlige husholdningsartikler som kan forårsake alvorlig skade på papegøyene dine er duftlys, røkelse, sigarettrøyk, matlagingsrøyk, sprayer, aerosoldamp og teppepulver, metaller laget av bly og sink, giftige planter, elektriske ledninger, varm og kokende mat og andre kjæledyr.

Sørg for at du har all nødvendig informasjon fra fugleveterinæren din før du får en papegøye. Be ham om en liste over ting du må huske og unngå mens du har en fuglefølge. Det er kanskje ikke lett, men du vil få taket på det senere.

Leave a Comment