Hvilken papegøye passer best hjemme?

Naturlig tre sitteplasser for papegøyebur

Hva er den beste abboren for papegøyen din? Svaret er enkelt – det skal være naturlig materiale som i fuglenes naturlige habitater. I naturen trenger ikke fugler spiker eller nebbklipp – miljøet deres tar seg av alt dette – så gi papegøyen din naturlig treabbor.

I hjemmet ditt er papegøyer på bena 24/7, spesielt hvis de tilbringer mesteparten av dagen innelåst i bur. Fuglen din trenger få forskjellige sitteplasser med forskjellige diametre og med uregelmessig overflate for å trene føttene på riktig måte – akkurat som grener og kvister på trær. Ulik struktur/hardhet på abbor vil bidra til å trimme nebbet og neglene naturlig – mange fugleeiere og oppdrettere vil sterkt fraråde deg å bruke sandpapir og sementabbor, da det kan skade papegøyenes føtter. Som en generell regel bør føttene til fuglen din gå 3/4 rundt sin hovedabbor. Selv om pinnepinner er de enkleste å finne og vanlige, bør de ikke være de eneste sittebenkene fuglen din har. Store flate hvilestoler i tre vinner også sin popularitet og kan monteres høyt oppe i buret for nattesøvnen (noen vil anbefale taustoler for det – gi papegøyen alternativer, og veldig snart vil du se et lykkeligere kjæledyr). Nye abborer samt abbor som allerede er brukt av fuglen din bør vaskes og rengjøres regelmessig (abbor foran fôringsstasjonen oftere enn andre). Nye naturlige trestolper i tillegg til vask kan plasseres i ovnen for den laveste innstillingen på 200 F i en time eller så for å sikre at alle insektene som lurer i veden er borte.

De vanligste abborene du kan finne laget av (oppført i alfabetisk rekkefølge ikke prioritert):

Kaktus (Cholla)

Cajeput Wood

Dragon Wood

Eukalyptus

Vintre

Island Wood (kaffe)

Manzanita

Bånd ved

Rosewood

Wacky Wood Lima

Alle disse abborene dekker papegøyenes behov i beste fall. Alle er ganske harde hvis de krydres/tørkes på riktig måte og har mange andre fordelaktige egenskaper også – noen kan stå igjen med bark, noen sandblåst – som gjør overflaten ujevn og veldig behagelig for godt grep for papegøyen din, andre verdsatt for sin naturlige ujevnhet overflate og sprekker som kan holde papegøyen opptatt i timevis.

Kaktus (Cholla)- Cholla er et begrep som brukes på forskjellige buskaktige kaktuser av Opuntia-slekten med sylindriske stengler sammensatt av segmenterte ledd. Abborer laget av de soltørkede sylindriske stilkene trener fuglens føtter og ben; gi en ekstra tekstur for perching, og også uimotståelig tyggepinne i seg selv; pluss, Chollas naturlige kriker og kroker er flotte for å skjule godbiter.

Cajeput-tre, også kjent som White Tea Tree, Swamp Tea Tree og White Wood er et tre av familien Myrtaceae som er hjemmehørende i Øst-India og Tropical Australia. Cajeput-tre er hardt og veldig sterkt når det krydres/tørkes skikkelig. Tea tree olje avledet fra blader og kvister svært godt kjent for sine antiseptiske egenskaper. Disse egenskapene sammen med å være hjemmehørende i Australia gjør det til et godt valg for papegøyenes sitteplasser. Vær oppmerksom på at olje fra dette treet er svært flyktig, og noen rapporterer det som allergen.

Dragon Wood (Dracaena er en slekt med 40 trær og saftige busker) –dragetreet er et eviggrønt tre med svært sakte vekst – det kan ta opptil 10 år å vokse rundt 1 meter høyt tre, og treet er derfor veldig tett og hardt. Treeksteriør, piggete liv og rød harpiks er sannsynligvis ansvarlig for navnet. Flertallet av artene er hjemmehørende i Afrika, med noen få i Sør-Asia og en i tropisk Mellom-Amerika. Det steinharde treet til disse trærne gjør det til et godt valg for fugleabbor, og det er lett å rengjøre. Dragon Tree-grener subtilt buede, ganske rette og jevne i omkrets sammenlignet med Manzanita.

Eukalyptus (veldig hard når den er krydret/tørket riktig) gjør en utmerket abbor. Eukalyptustrær er naturlig habitat for mange fugler og papegøyer. Ved fra disse trærne brukt i sitteplasser og leker for papegøyer av en del kjæledyrselskaper, også kan du finne noen tyggepapegøyeleker fra eukalyptustre og blader, som hevdes å være gunstige for fuglen din (på grunn av sporstoffer og mineraler og oljer, blader antas også å bidra til å redusere betennelse). Abbor fra dette treet kan være gunstig for helsen til papegøyeføtter, da eukalyptusolje har antibakterielle og antiseptiske egenskaper.

Du kan gjøre en abbor til fuglen din fra fersk eukalyptusgren hvis du har tilgjengelig selv om den ikke ville være så holdbar som profesjonelt krydret/tørket, men på den annen side hvis du har en konstant tilførsel – endre den så snart strukturen blir svak.

Vintre – er et biprodukt fra beskjæring av gamle vingårder, verdsatt for sitt naturlige utseende, attraktive form og utmerkede holdbarhet. Det er en fornybar ressurs og er best egnet kun i miljøer med middels til lav luftfuktighet – akkurat som de fleste menneskers hjem er. Under våt eller høy luftfuktighet har drueved en tendens til lett sopp eller mugg. Mange fugleeiere sier at kjæledyrene deres elsket naturlige sprekker og knuter i tre. Sandblåste abbor kan enkelt skrubbes rene.

Island Wood (kaffe) – Etter å ha produsert kaffe i mange år, blir kaffetrær ikke-produktive og sovende. Etter at disse trærne ble fjernet fra bakken, ble grenene riktig formet og utskåret brukt til forskjellige bruksområder – sitteplasser og stativ. Vanligvis avbarket, slipt og ovnstørket løvtre.

Manzanita abborer verdsatt for sin hardhet og unike form. Du kan finne den igjen med barken intakt (rød farge) eller sandblåst, avhengig av dine preferanser. Sandblåst Manzanita har en grov overflatetekstur og en ren elegant presentasjon. Natural Red Manzanita har en jevnere overflatetekstur og et mørkere utseende – fra knallrød til dyp burgunder avhengig av hvor gammel de er.

Bånd ved – Svært hardføre busker og trær fra New Zealand og Australia, hvis indre bark gir en sterk fiber som ligner på lin. Flere arter som tilhører 2 slekter Plagianthus og Hoheria har fellesnavn Ribbonwood med svært like beskrivelser. Abborer fra denne løvtreen beholder vanligvis noe av innerbarken som kan fjernes av fuglen din og gir den timevis med underholdning.

Rosewood – refererer til et hvilket som helst av en rekke rikt farget tømmer, ofte brunaktig med mørkere årer, men finnes i mange forskjellige fargetoner. Alle rosentre er sterke og tunge, tar en utmerket polering og et godt valg for fuglenes sitteplasser. Ekte rosentre tilhører slekten Dalbergia. De fleste av artene stammer fra Brasilia, tropisk Amerika, Sørøst-Asia, Madagaskar og Afrika.

Gul kuved – refererer til tre fra cratoxylum cochinchinense-tre – ganske vanlig i halvåpne områder og langs skogkantene i Burma (Myanmar), Sør-Kina (Hainan, Hong Kong), Malayhalvøya, Indokina, Indonesia (Sumatra, Borneo), Thailand og Laos (Khammouan). Rikelig tilførsel gjør bruk av dette treet til et godt grønt valg: dette løvtrærne er et av de første trærne i skogen som vender tilbake. En annen veldig god grunn til å bruke den til fugleabbor er holdbarhet, hardførhet, fleksibilitet og god motstand mot klyving. Treverket anså å være lettere, men hardere enn Manzanita-tre.

Wacky Wood Lima – Abborer er vanligvis laget av røttene av ekvatorialved Lima, den naturlige uregelmessige formen til denne abboren gir utmerket trening som fuglevandring (den har ofte noe spiralform). Lima Root er et ultra hardtre kjent for langvarig holdbarhet. Og med alle sine fall og kurver, vil fuglen din garantert få en treningsøkt!

* – All informasjon som gis er samlet fra mange kilder over Internett, fugleeiere, oppdrettere og andre offentlige kilder. Det er kun gitt for din bekvemmelighet og representerer ingen garantier eller løfter. Hvis du er i tvil – kontakt alltid fugleveterinæren og produsenten av det aktuelle produktet.

Leave a Comment