typer papegøyer

Myten og sannheten om Red Bird Nest

Fuglenestsåpe er et kjent kinesisk helsekjøkken. Det kan forbedre ens helse, gjøre huden strålende og lys, styrke lungene og forlenge livet.

Det er grovt sett tre typer fuglereir, nemlig hvite, svarte og røde. Den hvite er laget av en slags swiftlet kalt Aerodramus fuciphagus, mens den svarte av Aerodramus maximus. Det røde reiret er laget av Aerodrumus fuciphagus normalt i huler. Det røde reiret sies å være av beste kvalitet, da det kan gi de beste effektene. Derfor selges rødt reir til en premiumpris.

Myten om det røde fuglereiret har holdt på i det kinesiske samfunnet. Noen sier at kåken blander spyttet med blod når de lager reir; en annen sier at på grunn av hyppig høsting fra bøndene, må svalerne jobbe for hardt til de blør i strupen under bygging av fuglereir. Faktum er imidlertid at herdet blod er svart i fargen.

I følge observasjonen av erfarne høstere er reirene som ble funnet nær inngangen til hulene hvite i fargen. Går dypere inne i hulen, er reirene gule i fargen og nær den dypeste enden en gylden rød farge.

Fargen på ekte gult og rødt fuglereir skyldes samspillet mellom reiret og huleveggen og absorpsjon av de naturlige mineralene som finnes i veggen. Et rødt reir med ensartet gul og rød farge finnes sjelden fordi bare den ene siden av reiret er i kontakt med huleveggen. Det kan skyldes at swiftlets lever av rødalger. I et slikt tilfelle er fargen på reiret grårosa i stedet for bare gul eller rød.

Det er et annet rykte, nemlig at det røde reiret er laget av husseilene. Dette er helt usant ettersom hussnølene bare lever av insekter og ikke alger. Det er bare hulesviber som lager et rødt reir. Enten den lager reiret for første gang eller flere ganger, produserer den bare én type fuglereir, nemlig en hvit. Ryktet kan spres av skruppelløse forretningsmenn som forfalsket fargen til det hvite reiret eller fikk det hvite reiret til å bli rødt ved gassing.

Avslutningsvis må man være forsiktig med å velge røde reir, da den naturlige kan gi fordeler mens den falske kan forårsake skade på helsen.

Leave a Comment