Hvilken papegøye passer best hjemme?

Guarani – Mytologi og kosmologi

Guaraní-folket er urfolksgruppen som bor i de latinamerikanske landene Brasil, Argentina, Paraguay og Bolivia. Mens de er i slekt med Tupi-urbefolkningen, snakker Guaraní sitt eget språk. Gjennom årene reduserte koloniseringen deres befolkning og minimerte kulturen deres, men språket deres snakkes fortsatt ofte. Faktisk er det anerkjent som et offisielt språk i Paraguay. Guaraní har også en veldig sterk åndelig tradisjon, som har blitt videreført muntlig fra generasjon til generasjon. Deres religiøse tro kan best kalles animistisk panteisme, og mye av disse troene gjenspeiles i deres mytologi og kosmologi.

Guaraní tror at verden ble skapt av Ñande Ramõi Jusu Papa, eller “Vår evige oldefar.” Denne guddomen skapte andre guddommelige vesener i Guarani-mytologien, inkludert “Vår bestemor.” Han skapte også hele Guaraní-landet.

Ñande Ramõi Jusu Papa levde på jorden en tid før menneskeheten ble til, men endte opp med å dra på grunn av en uenighet med kona. Faktisk fikk han nesten sinne til å ødelegge jorden. Imidlertid forhindret Ñande Jari ham i å gjøre det ved å lage den første hellige sangen.

Ñande Ramõi Jusu Papas sønn Ñande Ru Paven (“Alles vår far”) og hans kone Ñande Sy (“Vår mor”) er også en viktig del av kulturens mytologi. Disse gudene bosatte folk i forskjellige territorier og skapte også fjellene for å skille Guaranís land. Ñande Ru Paven var også ansvarlig for å gi menn ild. Faktisk stjal han ild fra kråkene for å gi den til mennesket. På samme måte som Ñande Ramõi Jusu Papa, endte også Ñande Ru Paven opp med å forlate jorden etter en misforståelse med kona.

En av de mest omtalte mytene involverer Ñande Sy og tvillingene hennes. Hun satte ut for å finne mannen sin som hadde forlatt henne, og kom til hjemmet til en farlig Jaguar. Jaguarens barn drepte Ñande Sy da de kom tilbake fra en jaktekspedisjon, men lot tvillingene hennes være i live. Etter at tvillingene vokste opp, snakket de med en “godtalende papegøye” som fortalte dem sannheten om hvordan moren døde. De tok hevn på jaguarene, men etterlot en i live som var gravid på den tiden. Jaguarer er fortsatt i live den dag i dag på grunn av det faktum at Ñande Sys barn ikke drepte dem alle.

Også populær i Guaraní-mytologien er historien om de fire omsorgsmennene for menneskenes sjeler. Hver av dem er plassert i en av himmelen. Det er også spesielle enheter som håndterer vann, dyr og planter. Bortsett fra skapelsesmyten, involverer mange av Guaraní-historiene dyrehelter. De har også detaljerte historier som forklarer krigene med brasilianerne og paraguayanerne som okkuperte deres territorier.

Guaraní-folket har en levende og rik historie med mytologi og muntlig historiefortelling. Bortsett fra skapelsesmytene deres, er det også en rekke forskjellige ånder, monstre og legender. Disse rike historiene går i arv fra en generasjon til den neste og er fortsatt viktige for Guaraní den dag i dag.

Leave a Comment