papegøyer som snakker

Grunnleggende papegøyeinstinkter

Jeg har hatt en del samtaler den siste måneden med folk angående papegøyeoppførsel. Hvorfor gjør de det de gjør? I den mest grunnleggende forstand kommer det ned til én ting – Instinkt. Ok, så hva er det egentlig? Teknisk sett er det medfødte atferdsmønstre og responser på stimuli (inkludert reflekser). Høres litt kjedelig ut er det ikke? Men det er derfor papegøyer gjør visse ting.

Enten papegøyer er i regnskogen, slettene eller stuen din, har de SAMME instinktene. Papegøyeinstinkt er hardtrådd atferd som vi må lære å jobbe MED, ikke mot. Å jobbe med papegøyer og forstå deres instinkter vil hjelpe deg å utvikle den gjensidige tilliten som er nødvendig for et godt forhold til papegøyen din.

Instinktiv atferd er ikke det samme som lært atferd. For eksempel har papegøyer visse oppfordringer til å kommunisere, men de lærer å skrike etter oppmerksomhet. Papegøyer er mestermanipulatorer når det kommer til innlært atferd, de reagerer på handlingene og følelsene dine og kan enkelt finne ut hvordan du “trykker på knappene dine”, men jeg skal holde meg til det grunnleggende i denne artikkelen.

Prey vs Predator

Det viktigste å huske på når du samhandler med papegøyer er at de er BYTE-dyr. Hunder og katter er PREDITØRER. Papegøyer er alltid på utkikk etter noe som kan spise dem. Denne byttet mentaliteten er å holde dem i live. Rovdyr er raske, papegøyer må være raskere for å leve.

Dette er grunnen til at øynene deres er plassert på sidene av hodet og nakken kan snu slik at de kan se nesten 360 grader rundt dem. Det er av samme grunn at raske bevegelser vanligvis skremmer dem eller setter dem på vakt. (Kan være en hauk som kommer til lunsj!)

Her er noen vanlige atferder og papegøyene underliggende instinkter:

Kjemp eller flykt

Du har sikkert hørt om kamp eller flukt før, det har aldri vært mer sant for papegøyer. Jeg er sikker på at de foretrekker å flykte fra fare, men kan, og vil, bli ekle når de flyr bort er ikke et alternativ. Når papegøyer føler fare, er den første reaksjonen å komme seg unna. Alex, min afrikanske grå er et godt eksempel på denne. Jeg kaller det «fly først stille spørsmål senere»-adferden. Hvis noe skremmer ham, er han av og flyr. Hvis han kommer i et hjørne, vil han knurre eller komme i en slående positur.

April, paraplykakaduen min, har en litt annen strategi. Hun flyr også når hun blir truet, men hun gjør det mens hun skriker på toppen av lungene for å advare de andre medlemmene av flokken hennes. Hvis hun er i et hjørne, er hennes første svar å “puffe ut” alle fjærene hennes og åpne vingene og halen helt ut. Dette for å få henne til å se mye større og mer skremmende ut. Så vil hun gynge frem og tilbake susende høyt. Ok, det fungerer. Ikke rot med henne nå.

Å være på vakt mot rovdyr er også grunnen til at papegøyer foretrekker høye flekker. En gardinstang eller toppen av buret, blant annet, lage favorittsteder. På denne måten er de i en bedre posisjon til å oppdage potensielle rovdyr. Hvis du måtte bekymre deg for å være noens lunsj, ville du ønske å se dem komme først for å komme seg ut av veien.

Flokker

Papegøyer trenger interaksjon med en flokk. Flokken i våre hjem er enten andre fugler, mennesker eller litt av begge. Papegøyer er sosiale dyr og stoler på hverandre for å overleve. Én fugl kan varsle hundrevis om fare. Og massebevegelsen til en fugleflokk som flyr, forvirrer rovdyr osv.

I våre hjem trenger papegøyer oppmerksomhet fra deres menneskeflokk. Hvis de ikke får det til, vil de finne måter å få det på som ikke er spesielt hyggelige for oss mennesker. Papegøyer vil bli ensomme, selvdestruktive og kan utvikle atferdsproblemer hvis de ikke får nok oppmerksomhet. De MÅ bli snakket med, leke med og samhandle med andre medlemmer av deres “flokk”.

Papegøyer er veldig “innstilt” på flokken sin. Det er sant, hvis du har høy energi, er i dårlig humør eller er syk og ikke har det bra, vil papegøyekameraten din samhandle med deg på forskjellige måter avhengig av hva de “sanser”. Noen sier at de nesten er fysiske.

Flying

Å fly er DEN mest naturlige oppførselen for en fugl. Det er vanskelig å forestille seg hvor mange selskapsfugler som aldri egentlig flyr. Selv om en fugl har trimmet vinger, kan de fortsatt fly til en viss grad. Å fly til VELDIG viktig for både den fysiske og mentale helsen til papegøyer. Papegøyer trenger øvelsen – det er det kroppen deres er designet for å gjøre! Papegøyer som flyr er vanligvis mer selvsikre og komfortable. Jeg vil ikke komme inn på sikkerhetsspørsmålet om klipping eller ikke her, men jeg byttet side for mange år siden og kommer aldri til å klippe en fugles vinger igjen. Det er min personlige mening.

Når du ser verden litt mer gjennom en papegøyes øyne, er det lettere å forstå hvor du kan gjøre noen små endringer i din egen oppførsel og nyte et bedre forhold til fuglen din. Husk – TILLIT er nøkkelen! Når det er gjensidig tillit, kan dere begge slippe håret litt og nyte hverandres selskap mer.

Leave a Comment