papegøyer som snakker

Essensielle fettsyrer for papegøyer

Du hører kanskje mer snakke i disse dager om “essensielle fettsyrer” (EFA) og fuglene våre trenger for dem i kosten. (Det ordet “essensielt” er giveawayen, ikke sant?”) Så hva er de og hvordan leverer vi dem?

Vi hører alle mye om “bra” fett og “dårlig” fett – i utgangspunktet kommer de dårlige tingene fra animalske kilder, er mettet og har hardt på arterier og kolesterolnivåer, mens de gode tingene kommer fra plantekilder, faktisk er umettede. BRA for kardiovaskulær helse og senker kolesterolet. Vel, essensielle fettsyrer er det beste av det gode!

Så la oss bli tekniske et øyeblikk – fett (kjemisk kjent som lipider) er den mest konsentrerte energikilden som finnes i kostholdet. Jeg vil ikke gå inn på klassifiseringen av fett her, men bare dekke de essensielle fettsyrene som er opptatt av papegøyene våre for øyeblikket.

I utgangspunktet er fettsyrer forskjellige i metning og kjedelengde. “Essentielle” fettsyrer er de som ikke syntetiseres av kroppen, så de må derfor tilføres via kosten. Det er tre – Linoleic, Linolenic og Arachidonic (er du ombord ennå?).

Fordi disse må mates, er de “essensielle” – for vekst, for helsen til nerver, arterier, blod, for visuell funksjon og smidighet i huden og sunne fjær. “Dronningen” av disse er Omega 3-fettsyrene (linolen) som er rikelig i linfrøolje og fisk. Omega 6-syrer (linolsyre) er viktige for transport og prosessering av kolesterol og finnes i mais, saflor og soyabønner. Både Omega 3 og 6 bør leveres, hvorav den beste kombinerte kilden er rapsolje. Blandinger av linfrøolje med de andre oljene bidrar til å holde en balanse mellom omegaene for god helse. Arakidonsyre syntetiseres av linolsyre når den mates i kosten.

African Grays har vist seg å ha et høyere behov for EFA enn andre arter, og jeg anbefaler alltid å supplere kostholdet med linfrøolje 3 eller 4 ganger i uken. Molting og fjærplukking øker også behovet, og det samme gjør avl og oppdrett av babyer. Macaws har også et høyere behov for fett og jeg anbefaler blandede nøtter 3 til 4 om dagen som inneholder mye umettet fett og faktisk senker det mettede fettet i kroppen. Vitamin E er nødvendig for at EFA skal absorberes og nøtter gir den riktige balansen. Ytterligere kilder til EFA er mange frø og belgfrukter (inkludert peanøtter).

Det er verdt å merke seg at oljer kan harskne veldig raskt når de utsettes for luft, varme og lys. Alle oljer bør oppbevares i kjøleskap etter åpning. Frysing eller kjøling før åpning vil også bidra til å forlenge holdbarheten.

Sjekk alltid nøtter og frø for friskhet, og undersøk peanøtter for aflatoksiner (kast alle som ser mugne ut eller på annen måte mistenkelige).

Se fettinntaket for amasoner, undulater, kakatier eller andre overvektige fugler, men sørg for å inkludere noen EFA regelmessig for ALLE fugler – bare bruk måtehold om nødvendig. Bedre fjæring, immunitet og generell helse og vitalitet vil være gevinsten for å inkludere disse viktige næringsstoffene i det daglige kostholdet.

Leave a Comment