papegøyer som snakker

En guide for å få barnet ditt til et kjæledyr

Hvis du vurderer å legge til et kjæledyr til husholdningen din, bør du vurdere alderen og personligheten til barnet ditt og hvor mye arbeid barnet ditt med rimelighet ville gjøre for å ta vare på et dyr. De fleste kjæledyr krever en form for voksenoppsyn, og du bør ikke bare anta at barnet ditt gjør det rette og tar seg ordentlig av det. Med mindre barnet ditt er eldre og ganske ansvarlig, bør du anta at omsorg og fôring av et kjæledyr vil bli ansvaret til mange familiemedlemmer.

Det er plusser og minuser ved å eie de fleste kjæledyr, så tenk lenge og hardt over hvor mye tid og penger du er villig til å bruke på å eie et dyr før du kjøper et. Husk at rutinemessig veterinærbehandling bør være en vanlig del av ethvert kjæledyrs liv og kan bli dyrt, spesielt hvis det er et problem. Noen dyr, som fisk, trenger ikke nødvendigvis veterinærpleie i seg selv, men det betyr ikke at deres krav for å overleve fortsatt må oppfylles.

Her er noen ideer for familiedyr å vurdere:

Reptiler: Ikke få et barn under 16 år et reptil! Vi banker ikke på skilpadder, slanger og øgler, siden de lager fantastiske kjæledyr – men disse er skapninger som har potensialet for salmonella. Et lite barn kan begeistret gripe kjæledyrskilpadden og deretter putte hendene i munnen etter å ha håndtert den uten å vaske hendene. Reptiler er kun for eldre tenåringer som forstår ansvarsfølelsen og vil vaske hendene etter å ha rørt den for å unngå potensielt livstruende sykdommer.

Gnagere: Hamstere ser søte og uklare ut, og du kan få dem alle slags pene hus med funky rør å klatre opp og et hjul å rase på. Men det folk flest ikke skjønner er at hamstere biter hardt! Hvis du er interessert i et kjæledyr som er i gnagerfamilien, bør du vurdere en gerbil i stedet siden de er mye mer føyelige og ganske enkle å ta vare på. Vær forsiktig med at et yngre barn griper den lille skapningen for hardt, og sørg for at en voksen er til stede, siden du vil bli overrasket over hvor lett en gnager kan sprette ut av et barns hender og raskt gå seg vill i et hus som aldri blir funnet igjen. For en tenåring vil du oppdage at rotter faktisk lager fenomenale kjæledyr å ta vare på og kan bli relativt tamme. Det ene negative er at hvis tenåringen din ikke er ansvarlig for å rengjøre buret hver uke, kan rottebajs og tiss få en tung lukt som raskt vil trenge gjennom soverommet. Vær advart om at gnagere formerer seg raskt, så hold deg til å kjøpe bare en med mindre du raskt vil bli overkjørt av babyer. Ikke bland gnagere fra forskjellige kull sammen, da de kan bli svært aggressive mot hverandre.

Hund: Ikke forvent at et barn i alle aldre skal gå, børste eller rydde opp etter en hund eller katt. Det er et stort ansvar som hele familien må ta eierskap til. Hvis dere ikke alle er villige til å slå inn her, så velg et kjæledyr som er lettere å ta vare på. Gjør nøye undersøkelser på hunderaser ved å sjekke ut om de er kompatible med familien din. En labrador er absolutt en hund som er lett å trene og er flink med barn, men er du forberedt på å takle håravfallet over hele huset? Visst en Husky har søte blå øyne og et klønete ansikt, men har du ekspertisen til å trene en hund som anses som sta og høy energi og som krever mye mosjon?

Katt: Hvis du har en travel familie som tilbringer mange timer på jobb eller borte fra hjemmet, er en hund kanskje ikke det beste valget, siden de er flokkdyr og ønsker å være en del av familieenheten. Hvis ingen er hjemme på 8 timers strekk, vil en hund sannsynligvis kjede seg, bli destruktiv og ikke tenke på å rive i den herlige sofaen. I dette tilfellet, velg en huskatt som absolutt ikke har noe imot alenetiden til å ta lange lur mens hun venter på at du skal komme hjem. Husk at de fleste katter ikke liker røff håndtering, og at de egentlig ikke egner seg for et hus med veldig små barn eller babyer. En katt vil ikke nøle med å klore eller bite en unge som drar i halen. Krisesentre har en overflod av kattunger som leter etter gode hjem, så ikke nøl med å adoptere et.

Fisk: Selv om du kan kjøpe en fisk for bare noen få dollar i en dyrebutikk, kan hobbyen faktisk bli kostbar når du vurderer kostnadene for en tank, filtrering, oppvarming og annet utstyr som mange typer fisk krever. I tillegg er ukentlig delvis vannskift nødvendig og kan være rotete hvis det håndteres av en uforsiktig ungdom. Ikke la deg lulle til å tenke at de attraktive afrikanske ciklidene eller neon-tetraene kan leve i en fiskebolle på disken heller. Mange av disse fiskene krever spesielle vannforhold, så med mindre du og barnet ditt er klare til å forplikte seg til et kjæledyr som dette, prøv noe annet. Hvis du leter etter en superenkel å ta vare på, er det imidlertid ingenting som slår en siamesisk kampfisk (aka Betta). De er fargesterke og superfjærende så lenge du bytter vann hver uke, bruker en avklorinator til springvannet ditt og mater dem riktig. Å, og ha bare én hann i en bolle – de kaller dem ikke kampfisk for ingenting!

Fugler: En sjarmerende parakitt kan være et morsomt kjæledyr for et barn og kan være relativt billig å vedlikeholde. Bur kommer i alle slags prisklasser for å passe ethvert budsjett, og frø er rimelig. Parakitter kan trenes til å snakke og sitte på hånden hvis du får dem unge og jobber iherdig med dem. Hvis du planlegger å slippe dem ut av buret, er det best å lære å klippe en eller begge vingene slik at fuglen kan gli ned til gulvet og ikke flyr inn i vegger eller vinduer og skader seg selv alvorlig. Et lite barn bør ikke klemme eller holde en sart, liten fugl som denne fordi det kan skade den lille skapningen. Og du vil bli overrasket over å legge merke til at selv en fugl så liten som en undulat kan gi en lyd når den er redd. Papegøyer er definitivt ikke kjæledyr for små barn, ettersom de kan være svært aggressive og lett kutte av fingeren til en intetanende pjokk som stikker en nysgjerrig finger i buret. Papegøyer krever eksperthåndtering har en tendens til å knytte seg til en person i husholdningen, og kan være direkte ekkel for de andre familiemedlemmene. Disse fuglene lever lenge (80+ år er ikke uvanlig), og de kan også være høylytte og rotete når de kaster fôret rundt. Lovebirds, cockatiels og andre slike fugler kan også være gode kjæledyr for et barn med en sterk følelse av ansvar.

Leave a Comment