grønne papegøyer

Den lille papegøyen og engelens tårer, av: M. Anu Narasimhan – Bokanmeldelse

Denne korte barnefortellingen, vakkert innbundet og illustrert, fant sitt opphav i den verbale historiefortellingen fra tidligere generasjoner, og fikk den endelig til å trykke i denne herlige godnatthistorieboken. Den lille papegøyen og englenes tårer er skrevet og illustrert av M. Anu Narasimhan og har et poetisk beat og rim, som forteller historien om en modig liten papegøye som trenger å redde vennene sine fra en skogbrann.

Historien er kortfattet og til poenget, men siden et bilde er verdt 1000 ord, overskrider historiens dybde det korte ordantallet. Sammen med de drømmende illustrasjonene laget i penn og akvareller, med de dominerende grønne fargene som preger jungelens tetthet av løvverk; gir trøst til hjemmet for papegøyens venner som inkluderer en elefant, en hjort og en kanin, den milde rytmen til ordene kose og gi næring til leseren. Boken oppnår synergien mellom bilder og meldinger og skaper en virtuell verden i leserens fantasi.

Når papegøyen ser skogen i brann fra sin abbor høyt oppe i en tretopp, kan papegøyen lett fly ut av fare, men innser at vennene hans på jungelgulvet med føttene ikke kan. Så den modige papegøyen vender tilbake til faresonen og prøver å løfte de andre dyrene, men til ingen nytte. Så han tyr til å ta flere turer til dammen for å samle vanndråper, og deretter tilbake over flammene for å drysse dråpene fra vingene hans, en herkulisk innsats med et usannsynlig vellykket resultat.

Så bringer inn karakteren til Devta, jungelens åndsgud. I en samtale ber Devta papegøyen om å redde seg selv, fly bort. Imidlertid vil ikke papegøyen forlate vennene sine i fare. Tapperheten til den lille papegøyen imponerer guddomen så mye at tårer faller som regndråper fra Devtas øyne, svelger flammene, redder skogen og alle dens innbyggere.

Viljens styrke, konflikten til et overlevelsesinstinkt og staheten til å se bort fra egoisme som er innebygd i denne historien, vil gjøre et uutslettelig inntrykk på unge sinn som leser dette eller blir lest dette for dem ved sengetid. Narasimhan har reddet denne historien fra utryddelse ved å udødeliggjøre den i en så nydelig bok, holdbart trykt for å vare gjennom generasjoner av barn som vokser opp.

Subtile detaljer er gjennomgående, for eksempel et banantre i bakgrunnen. Da jeg leste dette for vår unge datter, påpekte jeg at bananer vokser “opp ned”, og hun ble overrasket over den detaljen. Papegøyen har et eget sinn, og selv om han blir instruert av jungelens ånder om å redde seg selv, går han imot det rådet for den heroiske rollen det er å hjelpe til med å redde vennene sine.

Boken har et flerkulturelt tema, fra en stammetro som er tidløs i sine verdier. Jeg tror den lille papegøyen er en ideell gaveartikkel til en bursdagsgave til småbarn og et verdifullt tillegg til skolebiblioteker og familiesamlinger.

Leave a Comment