papegøyer som snakker

Cockatiel – hvorfor de lager den beste første papegøyen

Denne artikkelen fokuserer på den nye fugleentusiasten og valg av sin første fugl å eie. I denne artikkelen vil jeg forklare hvorfor jeg tror cockatielen er mitt generelle valg for den nye fugleeieren og hvorfor. Jeg vil også gi viktige sammenligninger mellom cockatielen og andre papegøyeraser som African Grey, Eclectus, Conure og andre.

Det er mange og mange forskjellige raser av papegøyer der ute. Noen er veldig gode for klapping; noen er ikke det. Men for mange mennesker som ikke har eier noen kjæledyrpapegøye eller noen kjæledyrfugler, vil mange føle at cockatielen er en utmerket startfugl i papegøyefamilien. Cockatiels er vanligvis forbundet med å ha en god personlighet, veldig vennlige, gode snakkende, en fugl du kan kose med noe. De er også veldig gode følgesvenner.

Cockatiels har blitt holdt og avlet med suksess i mange land over hele verden. Cockatiels kan betraktes som den mest holdte papegøyen bortsett fra parakitt eller undulat (undulat). Det er mye forskningsmateriale tilgjengelig og mange eksperter på cockatiels. Læringskurven for stell og vedlikehold av cockatiel er liten, og mange holdere av dem blir eksperter på cockatielfuglen og deres stell ganske raskt.

Av alle papegøyerasene er cockatielen den mest sannsynlige fuglen for å tilfredsstille den nye fugleeieren nesten umiddelbart. Andre raser av papegøyer kan være svært bitende papegøyer. De fleste har en tendens til å knytte seg til et enkelt individ og noen ganger er de til og med uhøflige mot andre enn eieren eller personen de knytter bånd til. Cockatielen skildrer generelt ikke noen av disse egenskapene, selv om noen kanskje, det er sjelden.

Ok, gitt informasjonen ovenfor om cockatiel, vil jeg ikke si at alle fugleeiere skal begynne med en cockatiel eller til og med antyde at alle fugleeiere bør eie en. Det jeg vil si er at hvis du er ny på fugler som kjæledyr, bør du virkelig vurdere cockatielen som en første fugl fordi de er så enkle å ha råd til, ta vare på og nyte.

Pris

Ofte er prisen den avgjørende faktoren for den potensielle nye fugleeieren. Hver ny fugleentusiast drømmer om å eie drømmepapegøyen sin, men det nye kjæledyret kan være svært kostbart; noen ganger i tusenvis av dollar å eie.

I USA, og de fleste andre land rundt om i verden, er prisen på en cockatiel veldig liten sammenlignet med for eksempel en conure eller en av de større papegøyene som den afrikanske grå. Prisene for cockatiels varierer alt fra så lave som $30 til å begynne med, eller litt høyere for håndmatede babyer som blir nøye tatt vare på av oppdretterne.

Selvfølgelig bør man innse at med fugler, som andre kjæledyr, kan den mer populære fargemutasjonen eller sjeldenheten til fargen øke prisen på en kakatiel. Også en cockatiel som er håndmatet vil gi en høyere salgspris fordi oppdretteren har brukt mye av tiden sin på å ta vare på spedbarnet. Sammenlignet med “foreldrefôrede” cockatiels er håndmatede fugler vanligvis omtrent 30 til 50 prosent høyere i salgspris. Jeg vil merke at hvis du har valget mellom foreldrematet og håndmatet, har råd til håndmatet fugl, få håndmatet fugl. Årsaken er at oppdretteren har gitt deg et utmerket forsprang for å få mest mulig glede ut av å eie en fugl fordi de har hatt så mye interaksjon med dem.

Støynivå

Alle fugler lager lyd. Noen svært lite og så noen lager mye støy. Noe av det første en ny fugleeier innser med en gang, er at alle fugler er “vokale” på et eller annet tidspunkt. Med dette mener jeg at alle fugler bråker. Generelt er en god tommelfingerregel jo større fuglen er, jo mer støy er det mulig fra fuglen.

Nå, gitt at cockatielen muligens vil være mer støyende enn for eksempel en finke, parakitt eller til og med et par kjærlighetsfugler, vil de på ingen måte sammenlignes med støynivået til en ara- eller Amazon-papegøye. Dette faktum bør tas i betraktning, spesielt hvis den nye eieren bor i en leilighet eller et annet område der støynivået blant naboer kan være et problem.

Hver ny fugleeier vil gjerne ha en fugl som kan snakke, men selv det kan være irriterende for noen av de større fuglene. Den afrikanske gråen, som uten tvil er redettaleren til papegøyearten, er kjent for å kunne etterligne eller si omtrent alt den hører ofte nok. Jeg husker en venn av meg hadde en African Grey som kunne etterligne lyden av den gamle analoge telefonen som ringte. Selv om den først var søt, ble den raskt irriterende hvis du brukte veldig mye tid med fuglen.

For det meste kan cockatiels leve i fullstendig harmoni i omtrent alle samfunnsmiljøer. Det finnes unntak, men vanligvis er kakatieler lavt volum og vanligvis bare “snakker” eller etterligner når de først blir vekket eller søker oppmerksomhet for mat eller hengivenhet fra sine eiere.

Taleevner

Ingen papegøye snakker egentlig, snarere etterligner de det de har hørt nok og er i stand til å etterligne. En fugl kan ikke føre en samtale med et menneske. Selv om noen av papegøyeartene som snakker best kan gjøre en virkelig imponerende jobb med å få den til å fremstå som de kan. Jeg kjente en gang en venn som hadde en Eclectus som kunne synge “I want to be a cowboy” av Kid Rock og gjorde det så bra hvis han hadde et band som spilte den musikalske delen, ville du sverget på at det var Kid Rock som sang sangen selv.

Jo større papegøyen er, jo bedre vil den kunne etterligne. African Grey, Eclectus og Amazon papegøyene er de beste til å snakke. De har den beste klarheten i stemmene sine, om du vil, enn noen annen rase av papegøyer. En cockatiel kan også gjøre en utmerket jobb med å etterligne. Selv om stemmen deres har en tendens til å være mye mer røff eller skrapete enn de større papegøyene, er de lett å forstå hva de mestrer i å etterligne.

Nå bør man også huske på at ikke alle cockatiels vil etterligne. De fleste vil til en viss grad, men ikke alle vil. Det er vanlig at fuglen sier «Hei» eller andre små fraser, men det er også vanlig at de aldri uttaler et ord som kan skjelnes. Hvis det å ha en snakkende fugl er hovedmålet ditt, kan du vurdere en større papegøye før du får en kakatiel.

En ting å merke seg er at det ser ut til at håndmatede kakatieler er mer sannsynlig å snakke enn de som er matet av foreldrene. Jeg antar at alt dette kommer tilbake til den tidlige menneskelige intervensjonen i deres unge liv og deres vilje til å tilpasse seg til å glede mennesket de er mest i kontakt med.

God personlighet

Som regel oppfører kakatieler seg veldig godt når de håndteres eller når de blir stående alene i lange perioder. Selv om enhver fugl vil bite eller nappe i deg hvis de føler seg truet, er det sjelden at en cockatiel viser slike aggresjoner. Som nevnt tidligere i denne artikkelen er cockatiels oftest villige til å kose med sine menneskelige partnere og faktisk krever denne typen oppmerksomhet i noen tilfeller.

De er også veldig flinke med barn. Det eneste problemet med cockatiels og barn er at barn ofte ikke innser hvor skjør fuglen er og kan ofte skade dem veldig eller til og med drepe dem hvis de håndteres for grovt.

Cockatiels er sjelden humørsyke eller raske tempererte. De vil bite som enhver fugl vil når de føler seg truet eller defensive, men de biter for det meste er ufarlig. Jeg antar at for et lite barn kan det gjøre litt mer vondt, men for de fleste voksne vil frykten for å bli bitt være verre enn bittet hvis du noen gang skulle bli bitt av en.

Kompakt i størrelsen

En av de største fordelene med å eie en cockatiel først er de lave kostnadene ved å huse dem og vedlikeholde dem. Siden de vanligvis ikke er større enn den gjennomsnittlige mannens knyttneve, er selv et lite til middels stort bur nok plass for dem å leve i. Dette betyr igjen at et mindre fotavtrykk av burstørrelsen er nødvendig for plassering i hjemmet. For mange nye eiere går ikke denne delen av eierskapet opp for dem før de får fuglen hjem og finner ut at du må sette buret et sted.

Å være en mindre fugl betyr selvfølgelig at de spiser mindre og drikker mindre vann. Dette betyr igjen at de roter mindre med maten og vannet. Nok et pluss til nyfødtfugleieren. De store papegøyene har stor appetitt og ofte omhyggelige, og de vil definitivt lage et større rot med maten og vannet.

Sammendrag

Jeg må si at av alle papegøyene tror jeg at cockatielen er den mest aksepterte som en ny fugleeiers første papegøye. Legg til at de til og med gjør en god “oppgradering” så å si for undulat- og parakitteierne. Det er fordeler og ulemper med alle fuglearter, men for det meste veier fordelene langt unna ulempene når det kommer til eierskap av cockatiel.

Papegøyer har vært holdt i fangenskap i lang tid, men bare parakitt og kakatiel har tilpasset seg det så godt. De større papegøyene mange av dem blir fanget ute i naturen og kan være svært plagsomme å ha med å gjøre i lang tid og muligens hele tiden du har dem. Cockatiels, selv de som blir matet av foreldrene, er de absolutt enkleste å omgås av papegøyeartene. Jeg anbefaler en cockatiel på det sterkeste til enhver fugleeier eller spesielt til førstegangseier av papegøye.

Leave a Comment