grønne papegøyer

A Cuban Affair av Nelson DeMille

WOW! Jeg kan nesten ikke tro det, jeg har lest Nelson DeMilles bøker i nesten 30 år. I hele den tiden har det bare vært noen få som floppet for meg, jeg likte virkelig resten. (Hei, jeg regner med at alle har rett til en oopsie av og til.) Men A Cuban Affair er klassisk, smart i munnen, DeMille på sitt beste.

Mac, en høyt dekorert veteran trekker seg tilbake til solfylte Key West, Florida for å betjene sin charterfiskebåt, ‘De Maine.’ Mac vil så langt vekk fra krigen som han kan komme. Problemet er at arrene folk ikke kan se hjemsøker ham mer enn de de kan. Når han slapper av på den beryktede Green Parrot Bar, blir han oppsøkt av en advokat ved navn Carlos som ønsker å leie The Maine for en tur til Cuba. Med tanker om båtlånet dansende i hodet, går han motvillig med på å møte klienten, Eduardo som jobber med anti-Castro-grupper og en nydelig, frekk cubansk-amerikansk dame ved navn Sara, som han umiddelbart ble slått av. Sara ønsker å hente en koffert gjemt i en hule av bestefaren hennes under revolusjonen i 1959. Sagt å inneha seksti millioner dollar og landdokumentasjonspapirer som beviser ekte eierskap til eiendommer ulovlig konfiskert under Castro-regimet, verdt enda mer. Han godtar.

Planen er at Mac og Sara skal blande seg inn i en lærerik tur på øya. Deretter sklir du ubemerket unna, tar veien til hulen, finner stammen og svir så nedover stranden og ta en tur hjem på The Maine. Enkelt ikke sant? Ikke i det nåværende miljøet og ikke med Nelson DeMille som holder pennen.

Ekspert undersøkt og satt akkurat da forholdet i den kalde krigen begynte å bli mykere, har DeMille levert en autentisk skildring av cubansk-amerikanske forhold og livet på øya. Karakterene er skarpe, dypt tegnede og gjennomtenkte. Ingen pinnefigurer her! Jeg føler at jeg kjenner disse menneskene. Jeg ønsket å bli kjent med dem, og jeg brydde meg om hva som skjedde i livene deres. Tempoet var raskt, med mye intelligent, strategisk plassert handling. (Ingen over-the-top, sprenge alt uten grunn.) Plottet utfoldet seg lag på lag, og bygget opp spenningen og spenningen som den langsomme tømmingen av en berg-og-dal-bane opp en bakke. (Jeg tok meg selv i å holde pusten mer enn én gang.)

Høyt tempo, hold fast i setet actionsekvenser, intelligent dialog og DeMilles unike humor – hva mer kan en leser be om? Det er vakkert, rørende, spennende og mest av alt underholdende. Jeg vil anbefale denne boken til alle som liker å lese en velskrevet historie.

God lesing!

Leave a Comment